Thursday, 30 August 2012

Salam Merdeka 55

Konnichiwa!!.. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke- 55.. syukur alhamdulillah,, sebagai warganegara Malaysia,, kita patut rasa bersyukur dengan keamanan, keharmonian & kesejahteraan hidup yang dikecapi selama 55 tahun.. buangkan persengkataan, bersatulah demi negara yang tercinta.. Jom kita bersama selami dan fahami dasar pandang ke timur.. aku paling suke pandang negara jepun.. ambil sikap positif mereka seperti yang sentiasa bersiplin, fokus dan komited dalam melakukan pekerjaan, sentiasa menghormati org tua & org lain, sentiasa menghargai masa serta mengekal kebudayaan sendiri.. dan kita tambah dengan pegangan Islam kita dengan sentiasa melakukan perintah Allah dan meninggalkan segala larangannya... =)

Wednesday, 29 August 2012

Rich Man Poor Woman OST [Miwa~ Hikari e & Napa]

Konnichiwa!!.. drama yg tengah hot skang nih... Rich Man Poor Woman.. memang terbaek.. tapi lom abes layan lg.. hik3.. OST drama ni pon best... OP song lagu Miwa ~ Hikari e n Ending lagu Miwa jugak ~ Napa.. Jom layan OST Rich Man Poor Woman^^

Miwa~ Hikari e


Miwa~ Napa


nak download PV Hikari e pegi kat link ni ------>port87 .. terbaek siap english subbed.. high quality =)

Tuesday, 28 August 2012

J-pop 2012~ Kis-My-Ft2 [Wanna Beeee] PV

Konnichiwa!!.. Kis-My-Ft2 telah melancarkan single ke-4 pada 15 Ogos 2012 yang berjudul "Wanna Beeee!!!"... Single ini juga merupakan lagu tema untuk drama "Beginners" yang sedang ditayangkan sekarang di TBS sehingga bulan September 2012.. Jom layan PV Wanna Beeee!!!


Friday, 17 August 2012

Salam Aidilfitri.. Chuuko Mubaraku

Konnichiwa!!.. Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri... Maaf zahir dan batin.. Danjiki Akemashite Omedeto Gozaimasu.. Ayamaru koto ga attara yurushite kudasai...

Sempene raye nih,, mungkin amek masa beberapa hari untuk rehat sebentar drp mengepost pape entry kt blog nih.. hehe.. insyaallah lepas dah puas beraye.. aku update semula ye.. meriahkan hari raya anda dengan mengunjungi sanak saudara, teman taulan yang jauh mahupun dekat.. dan bermaaf-maafan lah antara kite..  Selamat Hari Raye^^


Thursday, 16 August 2012

[Voting Result] ~ Best J-Drama 2011

Konnichiwa!!.. official voting result "Best J-Drama 2011".. Sebanyak 114 votes diterima.. huhu.. okeh jom semak senarai 10 undian tertinggi Drama Jepun 2011.. banyaklah sgt kn.. ahaks~~


Best J-Drama 2011
*********************************************
Drama yang mendapat undian paling tinggi
==> [ #1 ] ------
Ouran High School Host Club
38 votes (33 %)
**********************************************

Top 10 votes listed:

[ #2 ]------
 
Hanazakari No Kimitachi e 2011
33 votes (26 %)

[ #3 ]------
Detective Conan Drama
27 votes (23 %)

[ #4 ]------
Ikemen Desu ne
22 votes (19%)

[ #5 ]------
Zenkai Girl
17 votes (14 %)

[ #6 ]------
Taisetsu na koto wa subete Oshiete ni kureta
10 votes (8 %)

[ #7 ]------
Boss 2
7 votes (6 %)

Misaki Number 1
7 votes (6 %)

[ #8 ]------
Nankyouku Tariku
6 votes (5 %)

Asuko March!
6 votes (5 %)

[ #9 ]------
Kaseifu no Mita
5 votes (4 %)

Zettai Redo
5 votes (4 %)

JIN 2
5 votes (4 %)

[ #10 ]------
Inu o Kau to Iu koto
4 votes (3 %)

Hi wa Mata Noboru
4 votes (3 %)

Nazotoki wa Dinner no Atode
4 votes (3 %)

Boku no star no 99 nichi
4 votes (3 %)

Umameru
4 votes (3 %)

Thanx kepada yg votes.. arigatou ne minasan ^^..

Wednesday, 15 August 2012

[Voting Result] ~ Aktress Jepun Paling Best 2011

Konnichiwa!!.. official result "Aktress Jepun Paling Best 2011" dalam drama tahun 2011.. Sebanyak 130 undian diterima..

AKTRESS JEPUN PALING BEST 2011
 untuk drama-drama tahun 2011

--------------------------------------------------------------------
[ #1 ]------
Horikita Maki
66 votes (50%)
---------------------------------------------------------------------
Berikut adalah Top 5 undian paling tinggi

[ #2 ]------
Aragaki Yui
19 votes (14%)

[ #3 ]------
Toda Erika
14 votes (10%)

[ #4 ]------
Inoue Mao
10 votes (7 %)

[ #5 ]------
Atsuko Maeda
6 votes (4%)
----------------------------------------------------------
Arigatou minasan ^^.. coming soon votes untuk Aktress Jepun Paling Cun dalam drama 2012.. hik3x~

[Voting Result] ~ Aktor Jepun Paling Best 2011

Konnichiwa!!.. secara rasminya undian "Aktor Jepun Paling Best 2011'' telah ditutup... berikut adalah keputusan undian.. Sebanyak 128 undian diterima..

AKTOR JEPUN PALING BEST 2011
untuk drama-drama tahun 2011

--------------------------------------------------------------------------
[ #1 ]------
Miura Haruma
35 votes (27%)
-------------------------------------------------------------------------

Berikut calon-calon yg tersenarai dalam Top 5

[ #2 ]------
Yamamoto Yusuke
21 votes (16%)

[ #3 ]------
Kamenashi Kazuya
15 votes (11%)

Nishikido Ryo
15 votes (11%)

[ #4 ]------
Mizobata Junpei
13 votes (10%)

[ #5 ]-------
Sakurai Sho
6 votes (4%)

Ninomiya Kazunari
6 votes (4%)

-----------------------------------------------------
Arigatou minasan^^.. coming soon undian untuk Aktor Jepun Paling Kacak dalam Drama 2012 pulak... hik3x~
official result Aktress Jepun paling best 2011 akan diupdate kemudian.. huk3x~

Saturday, 11 August 2012

Best J-pop 2012 [Ranking Terkini 11/8/2012]


Konnichiwa!!... setakat 11 Ogos 2012 tepat jam 12 tgh malam,, Arashi telah menggunguli Senarai Best J-pop untuk bulan pertama undian.. Sebanyak 32 undian diterima setakat ini.. berikut adalah ranking terkini Best J-pop 2012...


BEST J-POP 2012
RANKING TERKINI (11 OGOS 2012)
----------------------------------------------------------

#01 - ARASHI [31%- 10 VOTES]

#02- YAMASHITA TOMOHISA [18% - 6 VOTES]

#03 - AKB48 [18% - 6 VOTES]

#04 - MORNING MUSUME [15% - 5 VOTES]

#05 - KAT-TUN [12% - 4 VOTES]

#06 - YUI [12% - 4 VOTES]

#07 - KANJANI 8 [9% - 3 VOTES]

#08 - SKE48 [9% - 3 VOTES]

#09 - C-UTE [9% - 3 VOTES]

#10 - HEY! SAY! JUMP [6% - 2 VOTES]

#11 - NMB48 [6% - 2 VOTES]

#12 - SCANDAL [6% - 2 VOTES]

#13 - AQUA TIMEZ [6% - 2VOTES]

#14 BERRYZ KUBOU [6% - 2 VOTES]

#15 ACID BLACK CHERRY [6% - 2 VOTES]

#16 - L'ARC-EN-CIEL [6% - 2 VOTES]

--------------------------------------------------------------------
 undian masih dibuka sehingga 28 Disember 2012^^
  

Friday, 10 August 2012

J-Drama 2010 Review ~ Freeter, Ie o Kau



Konnichiwa!!.. baru abes layan drama terbaek,, freeter ie o kau.. pehh.. seyes2li best!.. ahah..

SINOPSIS

Cerita ni pasal Take Seiji (Ninomiya Kazunari) yang menganggur setelah berhenti kerja.. dia mempunyai masalah ditempat kerja lamanye dan hanya bertahan selama 3 bulan.. Ayahnya sangat marah dengan tindakannya tu.. Selepas tu,, Seiji cuba bekerja sambilan sambil menunggu offer interview tempat kerja lain.. malangnya,, Seiji juga xmampu bertahan lama ditempat kerja sambilan.. Malangnya,, dia juga gagal dalam beberapa interview..


Ibunya secara tiba2 sakit dan didapati mengalami tekanan perasaan setelah dibuli oleh jiran2 selama 10 tahun,, jadi doktor telah mencadangkan supaya mereka berpindah.. ayahnya tidak bersetuju dengan cadangan tuh.. Seiji dengan ayahnya memang selalu xbersependapat dan sering kali bergaduh.. Seiji terpaksa mencari kerja sambilan lain untuk membeli rumah baru supaya ibunya kembali pulih daripada tekanan..

Secara kebetulan,, dia diterima masuk bekerja sebagai buruh kasar.. atas sebab gaji disitu lumayan.. pada mulanya dia xtahan dengan kerja2 berat.. namun sebab pekerja2 disitu yang mesra menyebabkan dia mula suka bekerja kat situ..

Setelah beberapa bulan bekerja Seiji berjaya kumpul duit Sejuta Yen.. malangnya wang tersebut terpaksa digunakan utk bayar barang yang diterima oleh ibunya yang telah ditipu.. Walaubagaimanapun,, atas sebab kerja yang memuaskan,, ketua tempat dia bekerja sambilan telah mengambilnya sebagai pekerja tetap..

Akhirnya,, Seiji berjaya membeli rumah baru untuk ibunya.... happy ending~ =)

KOMEN

- episod pertama je dah mula best dan buat aku nak terus tgk sampai abes..
- banyak pengajaran dalam cite nih nak2 lagi bagi org2 yang memilih kerja dan suke berhenti kerja.. hik3x~
- Pengorbanan Seiji untuk ibunya dalam cite ni memang sgt mengharukan.. huhu.. boleh nanges wooo! sanggup xpegi interview sbb nak tolong ibunya yang dalam kesusahan...
- One of the drama yg aku pernah tengok..
- Jalan cerita yg tip-top! dan sememangnya terbaekkk!!

INFO


Tajuk : Freeter, Ie o Kau 
Genre: Human Drama
Episod: 10
Rating penonton: 17.1%
Tv Siaran: Fuji Tv
Tahun: 2010
Pengikirafan:
  • 2011 Tokyo Drama Awards: Grand Prix
  • 2011 Tokyo Drama Awards: Best Actor - Ninomiya Kazunari
  • 2011 Tokyo Drama Awards: Best Producer - Hashimoto Fumi
  • 67th Television Drama Academy Awards: Best Drama
  • 67th Television Drama Academy Awards: Best Actor - Ninomiya Kazunari
  • 67th Television Drama Academy Awards: Best Theme Song (Hatenai Sora~ Arashi)
  • 14th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Oct-Dec 2010): Best Drama
  • 14th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Oct-Dec 2010): Best Actor - Ninomiya Kazunari
 KARAKTER UTAMA:

Take Seiji (Ninomiya Kazunari)
Seseorang yg memilih kerja... kurang mesra dengan orang... selalu xbersependapat dengan ayahnya.. mempunyai azam yang tinggi iaitu nak beli rumah baru untuk keluarganya..

Chiba Manami (Karina)
Bekerja ditempat sama dengan Seiji.. selalu amek berat pasal Seiji n sentiasa bagi support... dalam diam2 suka kat Seiji

TRAILER



Pergghhh.. aku memang rekemen kat korang tgk drama nih.. memang drama TERBAEK!^^

boleh tengok online kat sini ----> Gooddrama.net

Thursday, 9 August 2012

Horikita Maki... Dahulu dan Sekarang

Konnichiwa!!.. kali ni post pasal Horikita Maki,, dahulu sehingga kini.. huhu.. bukan calang2 aktress nih.. Horikita Maki mula aktif berlakon sejak tahun 2003 dalam drama Densha, Keita Deka Zenigata Mai ngan Doibutsu no Oisha-san.. wow! tiga drama dalam tahun 2003 sahaja..

1. Horikita Maki sbg Zenigata Mai dalam drama Keita Deka Zenigata Mai.. Tahun 2003.. muka budak2 lagi.. hehe.. xsilap masa ni dia berumur 15 tahun.. perghh.. kawaii.. ne?

2. Horikita Maki sbg Kotani Nobuka dalam Drama Nobuta wo Produce... Tahun 2005.. mesti ramai yg minat drama nih.. hmmm.. masa ni dia baru berumur 17 tahun.. pada waktu ni nama Horikita Maki sedang meningkat popular...

3. Horikita Maki sbg Yoshikawa Tsurara dalam drama Kurosagi.. Tahun 2006.. bergandingan dengan Yamapi lagi.. hik3x~

4. Horikita Maki sbg Ashiya Mizuki dalam drama Hanazakari no Kimitachi e... Tahun 2007.. time ni watak tomboi.. sgt sesuai dengan watak sebab Horikita Maki memang dari kecil berperwatakan ala2 tomboi..

5. Horikita Maki sbg Mineta Chisato dalam drama Atashinci no Danshi.. Tahun 2009.. masa ni pon rambut dia pendek jugak.. huhu..

6. Horikita Maki sbg Hayashida Manami dalam drama Umareru.. Tahun 2011.. haa.. time rambut dia dah panjang.. hik3x~.. muka pon dah nampak matang..

kalu diikutkan banyak lagi drama2 Horikita Maki nih... ade lebih kurang 30 drama lakonan Horikita Maki.. perghhh. xtermasuk movie lagi nih.. xheran lah Horikita Maki merupakan aktress jepun yg sgt popular skang nih.. ^^

Wednesday, 8 August 2012

Jom Dengar Nasyid Jepun

Konnichiwa!!.. haa,, jangan ingat Malaysia, Indonesia je ade nasyid.. kat Jepun pon ade gak.. huhu.. terjumpa lak kat youtube Qasidah Burdhah versi Jepun alunan seorang mualaf Jepun, Sh Ahmad Abu Hakeem Maeno.. terharu jugak dengan nasyid dalam bahasa jepun nih.. jom dengar^^


jarang sekali dengar nasyid dalam bahasa jepun,, hope pada masa akan datang nasyid akan berkembang pulak di bumi Matahari Terbit.. insyaallah

J-pop Single Preview ~ Yui Fight [Live NHK Music Japan with English Subbed]

Konnichiwa!!...peh2.. lagi sebulan je lagi single baru Yui ~Fight~ akan release (5 September 2012).. xsesabar lak nak tggu officialnyer.. leh download.. hik3x~ nak beli xmampu pulak lg.. haha.. okeh kpd kepada sesape yg belum dgr meh dgr cikit lagu fight nih.. yg ni live kt NHK

Enjoyyy~

Tuesday, 7 August 2012

J-pop Single Preview ~ AKB48 Gingham Check [29.8.2012 released]


Konnichiwa!!.. AKB48 bakal muncul single terbaru ~Gingham Check~..ini merupakan single ketiga untuk tahun 2012.. secara officialnya release pada 29 Ogos 2012.. wow! xlame lagi ^^.. haaa.. jom layan jap lagu baru AKB48 nih

Monday, 6 August 2012

J-Movies 2012 ~ Rurouni Kenshin Live Action Movie [Preview]

 
Konnichiwa!!.. skang ni ramai yang memperkatakan tentang movie yang ditayangkan pada 25 Ogos 2012 ini iaitu Rurouni Kenshin Live Action Movie.. kalu ramai yg cte pasal movie nih dah kompem2 la best.. ahaha..  Movie ni berdasarkan siri manga popular hasil ilustrasi dan ditulis oleh Watsuki Nobuhiro.. siri manga ni telah disiarkan dalam Mingguan Shonen Jump bermula pada 2 September 1994 sehingga November 1999.. pehh da lame da.. So,, peminat siri manga ni memang menantikan kemunculan movie nih..

Penggambaran movie ni telah dimulakan pada Ogos 2011 dan secara rasminya akan ditayangkan pada 25 Ogos 2012 (di Jepun)..

 Gandingan Sato Takeru (sbg Kenshin Himura) dan Emi Takei (sbg Kaouru Kamiya)..



FULL TRAILER
video

ENGLISH SUBS TRAILER
video

BEHIND THE SCENE


RUROUNI KENSHIN LIVE ACTION MOVIE 
25 OGOS 2012
(JAPAN ONLY)

MALAYSIA?? COMING SOON... ahaha =D
-----------------------------------------------------------------------------