Wednesday, 20 April 2011

Horikita Maki life story...




Perghhh.. name tajuk agak gempak... hahaha... Horikita Maki... Sbenarnyer entry kali ni berkaitan ngan voting "Hottest Japanese Actress 2010"... Horikita Maki mendapat voting paling tinggi skang ni 34% jauh meninggalkan pencabar terdekat Aragaki Yui, 17%.... terbukti ramai yang meminati Horikita Maki,, mcm aku.. wawawawawawa...ni mmg actress jepun fav aku sejak aku tengok drama hana kimi... drama paling popular kt dunia nih... wawawawa...

Cerita Horikita Maki...

Korang penah taw name sebenar dia nih.. aku skang ni baru taw nama sebenar maki-chan~~ Marina Hara... lagi sedap name nih aku rase,,, ahaha.. dilahirkan pada 6 Oktober 1988.. perghh tua 2 tahun je.. skang ni dh popular... best giler... Horikita Maki mmg berperangai tomboi (ala-ala lelaki) sejak kecil lagi... Dia ni kakak sulung drp tiga adk beradik pompuan.. wow!!.. Tempat lahir di Kiyose, tokyo, Jepun... Kecik2 dulu dia mmg suka main basketball ngn besbol.. dia lagi suke main Dragon Ball Z ngan bdk laki drp main patung dgn bdk pompuan masa skolah rendah... kalu nak taw,, horikita maki mewarisi sifat tomboi ni drp ibunya sendiri..

Masa kat skolah lak dia penah naib presiden perwakilan pelajar dan naib presiden kelab besbol.. selain itu dia juga penah menjadi ketua kelas 3-c sehingga kwn2 dia yg lain menggelarnya "the boss of 3-c"... mmg dia seorang yg aktif ketika di sekolah.. tp dalam tv perwatakan nampak lembut jer... ahah..


Horikita Maki mula aktif berlakon pada tahun 2003.. masa tu dia berumur 15 tahun.. skang ni dh byk drama lakonannya... antara yg popular;

Hanazakari no kimitachi e
Atashinci no Danshi
Tokujo Kabachi
Kurosagi
Nobuta wo produce
Innocent love
Galileo
Pengiktirafan yang Horikita pernah dapat;
47th Television Academy Awards: Best Supporting Actress (Nobuta wo Produce)
  • 49th Television Academy Awards: Best Supporting Actress (Kurosagi)
  • 29th Japan Academy Awards: Best Newcomer (Always: Sunset on third Street)
  • MTV Student Voice Awards 2006: Best Teen Actress
  • 54th Television Academy Awards: Best Actress (Hanazakari no Kimitachi e)
  • Vogue Nippon - Women of the Year 2007: One of the eleven recipients
  • TV Life: Best Actress (Hanazakari no kimitachi e)
kawaii... Horikita Maki semakin popular.. peminat pon makin ramai.. voting kat sini pon dh membuktikan yg Horikita Maki rmi peminat di Malaysia.. aku mmg minat... sejak tgk hana kimi.. skang ape2 cite yg ada nama Horikita Maki aku beli.. wawaawa.. nmpak benor nipunyer... ape2 pon aku ngah tunggu drama terbaru horikita maki... best!!

16 comments:

  1. wa...saya pon suka giler dgn maki-chan ni sejk tgk drma hana kimi...maki-chan ni bg impak yg besar dkat aq...~ haaa~

    ReplyDelete
  2. and dia pernah buat plastic surgery.

    ReplyDelete
  3. wou..pernah buat plastic surgery??

    ReplyDelete
  4. Waaaaa dia ni berpengaruh seh dalam diri aku -..-

    ReplyDelete
  5. Best la cite hana kimi..ending dia happy..tpi sedih...aku sampai nk nangis

    ReplyDelete
  6. jadi ingin ketemu dia, aku fans berat horikita maki :*

    ReplyDelete
  7. waaaa...memang betol2x cantik dia nie...senyuman dia...mata dia...sampai bawak mimpi beb

    ReplyDelete
  8. dalam mimpi aku dia punya Pink!

    ReplyDelete