Wednesday, 22 December 2010

Apabila negeri-negeri di Malaysia di sebut dlm Bahasa Jepun

yo!..haha... xtaw nak tulis pe... terselak pulak nota2 mase aku balaja Bahasa Jepun level 1 kat UTHM nih...dh agak lame gak,, aku blaja time sem 2 dulu... huhu.. so aku share la sikit pasal negeri2 kat Malaysia dlm bahasa Jepun berdasarkan nota yg di tulis oleh lecturer bahasa Jepun aku dulu,, Rosmahalil-sensei... bolehkan sensei?? hehehe...

korang2 sekalian.. penah x korang terfikir,, cm ne orang Jepun sebut negeri2 kat Malaysia dlm Bahasa Jepun.. dan.. korang penah terfikir orang Jepun panggil negara dia sendiri ape?? kalau kita mesti lah panggil negara Jepun... Kalau dlm bhse orang puteh lak di panggil Japan..

Utk pengetahuan korang,, Negara Jepun dalam Bahasa Jepun di sebut Nihon atau Nippon... dan ditulis menggunakan tulisan Hiragana... [にほん ~ Ni-ho-n] / [にっぽん~ Ni-ppo-n]

Kembali kepada tajuk utama... Negeri2 dlm Malaysia ni dlm Bahasa Jepun di sebut dan ditulis macam nih;~

PERLIS - [プルリス ~ PU-RU-RI-SU]pururisu
KEDAH - [ケダ ~ KE-DA ]keda
PULAU PINANG - [ペナン ~ PE-NA-N ]penan
PERAK - [ ペラ ~ PE-RA ]pera
SELANGOR - [ セランゴール ~ SE-RA-N-GO-RU]serangoru
KUALA LUMPUR - [クアラルンプル ~ KU-A-RA-RU-M-PU-RU ]kuara rumpuru
NEGERI SEMBILAN - [ ヌグリセンビラン ~ NU-GU-RI-SE-M-BI-RA-N ]nuguri sembiran
MELAKA - [マラッカ ~ MA-RA-KA ]maraka
JOHOR - [ジヨホール ~ JI-YO-HO-RU ]jiyohoru
PAHANG - [ パハン ~ PA-HA-N ]pahan
TERENGGANU - [ トレンガヌ ~ TO-RE-N-GA-NU]torenganu
KELANTAN - [ クランタン ~ KU-RA-N-TA-N]kurantan
SABAH - [サバ ~ SA-BA ]saba
SARAWAK - [サラワカ ~ SA-RA-WA-KA]sarawaka

nampak cm kelakar sikit kan... suke2 dia je ubah name negeri2 kat Malaysia cm tu... nak wat cm ne.. dh mmg diorg sebut cm gtu... huhu...

**negeri2 yg bukan dr Jepun akan di tulis dlm tulisan katakana.. jadi tulisan Jepun utk negeri2 di Malaysia ditulis menggunakan tulisan katakana... ape beza katakana ngan hiragana??? haaa... nnt aku huraikan.. dh ngantok la...heee**

minta maaf pada seorang pembaca blog ni dulu yg suruh aku kongsi psl pengetahuan bhse jepun,,, baru hari ni aku tulis... =)... gomen ne!! nanti aku share byk2!...

4 comments:

  1. cmne lak klu org jepun ckp kelantan..mesti menarik..hahaha

    pg online blog..??

    ReplyDelete
  2. xpat nk byangkan betapa kelakarnyer org Jepun kecek kelate... hahahahahahahahahahahahahaha...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. atashi wa jiyohoru jin desu...hee..tul x ayat ni zul sensei

    ReplyDelete