Wednesday, 1 August 2012

Realiti J-pop Di Malaysia

Konnichiwa!!.. J-pop atau pon 'Japanese Pop' adalah genre muzik moden Jepun yang mula bertapak seawal tahun 1990.. revolusi J-pop telah wujud lama berbanding K-pop.. Antara kemunculan awal artis J-pop adalah seperti B'z, Tube, Mr Children dan banyak lagi.. pada masa itu band2 lelaki lebih menyerlah.. Sehingga kini J-pop telah berkembang dengan baik dengan kemunculan artis2 yg dikenali seluruh dunia seperti Arashi, KAT-TUN, Yui, AKB48, Morning Musume, Ayumi Hamasaki, Nakashima Mika, Koda kumi dan banyak lagi.. walaubagaimanapun aura J-pop nampak kurang di Malayisa..

Sejak beberapa tahun yang lalu, seawal kemunculan K-pop,, dengan pantas genre muzik tersebut menguasai peminat-peminat di Malaysia sekali gus menenggelamkan suasana muzik J-pop.. kebanyakan peminat2 K-pop di Malaysia gemar dengan rentak muzik K-pop yang menerapkan tarian yang menarik serta wajah2 artis mereka yang lebih kacak dan cantik.. walaubagaimanapun kecantikan serta kehanseman artis diorang bukannya semua asli,, terdapat juga yang cantik selepas buat pembedahan plastik seperti ahli kumpulan Girl's Generation.. di laporkan hanya seorang sahaja ahli kumpulan tersebut tidak melakukan pembedahan plastik.. Rentak muzik K-pop memang menarik.. aku sendiri minat la jugak dengan K-pop ni macam 2PM, Beast dan FT Island.. bagi aku grup2 K-pop ni mmg terbaek.. best.. yg laen2 tu aku kurang minat sikit.. huhu.. ape yang diperhatikan,, grup FT Island ni lain sikit.. xde menari2 sgt dan kurang muzik edit.. boleh dikatakan original muzik.. huhu.. xdinafikan memang best.. FT Island banyak kuarkan lagu2 dalam versi Jepun membuatkan grup ni antara grup yang berjaya menembusi pasaran Jepun..

Di Malaysia juga K-pop mendapat tempat di corong2 radio, televisyen, akhbar2 dan majalah di Malaysia secara menyeluruh.. siap ade buat ruangan untuk peminat2 K-pop lagi.. huhu.. dalam radio pulak,, nama je carta A-pop.. tapi lagu K-pop menguasai keseluruhan carta tersebut.. baik buat carta K-pop je.. ngeh3x.. kalau artis K-pop datang,, tu diaaa.. jemput masuk studio kuar tv,, interview kat akhbar2 dan majalah lagi.. haha..J-pop pulak?? ade ke ruangan peminat J-pop?? carta A-pop kdg2 satu je lagu tersenarai.. kalu artis j-pop yg datang xdenye nk buat interview dalam tv ke hape ke.. ahah.. sebab itu sesetengah peminat2 J-pop di Malaysia mengatakan orang Malaysia bias K-pop.. ahah.. bukan aku cakap.. diorang yg cakap... kebanyakan fans2 J-pop di Malaysia terpaksa berusaha sendiri mendapatkan info2 dan berita2 terkini mengenai situasi J-pop.. kalau di kedai2 muzik tuh,, pehh lambakan album2 k-pop berbanding album j-pop yang sedikit je.. ahah.. tapi itu xjadi masalah,, teknologi pon dah canggih.. sume mendownload aje... hik3x~

Disini bukanlah nak menyalahkan K-pop.. haha.. cuma peminat2 J-pop di Malaysia ni kena faham dengan realiti 'Malaysia bias K-pop'.. hehe.. sebab selera orang Malaysia lebih suke mendengar muzik K-pop sampai ade yg nak buat grup rentak K-pop Malaysia.. haha.. hmmm.. dengar cerita di Indonesia peminat tegar J-pop lebih ramai berbanding K-pop.. betul ke? sebab aku bnyk nampak blog2 berunsur J-pop dalam bahasa Indonesia..

walau sekuat mana aura K-pop di Malaysia,, bagi aku J-pop tetap paling best.. hehe =)

antara artis2 J-pop yang popular dalam kalangan peminat2 di Malaysia
 
AKB48

ARASHI

D DATE

KAT-TUN

MORNING MUSUME

YUI
 

13 comments:

  1. appreciate artikle ni tp lgi appreciate klu pic Morning Musume tu tkr dgn yg terbaru, line-up yg terbaru & letak paling atas sbb Momusu lagi superior..

    btw, sbnrnya jpop dah brtapak lama kat malaysia ni, cuma xsedar or xmengaku je...igt balik bagaimana excited bila dgr lagu2 tema drama GTO, Hero, Power Office Girl yg pernah tv malaysia siarkn dulu2...lagu2 tema cite , Ultraman, Gaban, Masked Rider, Jetman dll...lagu2 tema anime popular mcm Dragon Ball, Sailormoon dll...igt blk betapa hebat pengaruh Utada Hikaru, Hamasaki Ayumi...

    ReplyDelete
  2. indon lgi suke jpop sbb ade JKT48 kot. haha

    ReplyDelete
  3. sbnrnya kt luar tu rmai je jpop fan cuma mereka low profile mcm sy la..klu kpop fan mereka lbh menonjol..xtau la napa..klu bab bedah plastik tu artis korea tu da tau ,byk fake.tp x prnh dgr lak artis jpn buat bdh plastik,ade ke?pastu,sy de dwnload satu vid ni psl lbh kurang dia expose psl kpop ni trutamanya lmn web allkpop dgn ape tu lg1 byk tipu.fakta x btul,seolah-olah mereka je nk menang.mamat yg wt vid tu siap wt research huhu.mmg kool.so baru tau.hehe..apa pun jpop/jdrama tetap no 1!(mrh kang kpop fan dgn sy)

    ReplyDelete
  4. https://www.facebook.com/events/408193585901226/?fref=ts

    This is the Official FB Page for the upcoming SCANDAL SPECIAL - LIVE IN MALAYSIA 2012. Full details will be release a day after the official Press Conference on the 3rd of October 2012. Stay tune all you die hard Scandal Fans in Malaysia and the world at large!

    SCANDAL Official Webpage:
    http://www.scandal-4.com/

    ReplyDelete
  5. For all you SCANDAL FANS out there, there's an upcoming J-Pop Concert on the 1st of December 2012 at the KL Live - Concert Hall.

    The Concert is in line with the 30th Anniversary of Look East Policy between Japan & Malaysia which is part of a yearlong celebration being held and the concert showcases Japan’s current Top Female All Girl Band – “SCANDAL” in their SCANDAL SPECIAL LIVE IN MALAYSIA 2012 CONCERT.

    The concert which starts off at 8.00pm will also feature one local opening act under the same music label.

    This is first time, the artiste known as SCANDAL will be performing in Malaysia and it will be a great opportunity for all their Malaysian Fans to catch them performing LIVE here. The Concert will be part of their promotions tour for the Album “Queens are trumps - Kirifuda wa Queen” which will be launched by SONY Music Malaysia on the 1st week of November 2012.

    Tickets can be purchased online or at stores via: www.ticketpro.com.my


    For more details on the band, please visit their Official websites at:

    SCANDAL Official Webpage:
    http://www.scandal-4.com/

    SCANDAL Official YouTube page
    http://www.youtube.com/SCANDAL4VEVO

    SCANDAL SPECIAL LIVE IN MALAYSIA 2012 - FB Event Page at: https://www.facebook.com/events/408193585901226/

    SCANDAL SPECIAL LIVE IN MALAYSIA 2012 - Official Events Website: http://www.pipiluv.com/index_files/scandalspecial.htm



    Hope to see you all there !!!

    Take care and help keep supporting SCANDAL!

    ReplyDelete
  6. I love Jpop more than KPop since their music is more easy to understand, to pronounce, cute and most important cheerful. Not all music is cheerful. Take Kalafina as an example but still feel harmony on my ears.
    And AKB....I LOVE THEM!

    ReplyDelete
  7. well...x dinafikan jpop dh lama bertapak kat Malaysia....saya merupakan peminat tegar arashi and jdorama....

    ReplyDelete
  8. thanks i appreciate this fine post...

    ReplyDelete
  9. I share your sentiments and totally agree with you. For me Kpop sounds the same.. personally I feel that other than Big Bang, the other groups are just repetition and lacking in Originality. It's just different frm JPop where thr Quality of the voice, music and talent is really the Core. Take Yui for example, she writes her own songs and sings them with her sweet voice. In songs such as these is where u can feel the 'soul' of the singer in the song. I feel that most of Yui's songs is very touching..
    10 yrs back, Jpop still has coverage in Malaysian Radio but Nowdays, U'll be lucky if u can even hear 1 Japanese song in a Month in the Radio while Kpop, u can hear everyday..So, i believe that efforts are not there to promose Jpop at all. which is soo sad for Jpop Fans like us.

    ReplyDelete
  10. akb48 fans?? add wechat saya Vander_122 jpopfans

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete