Tuesday, 18 August 2009

My Top 10 Japanese Drama

Moshi2 minasan. Hmmm... rasanya dah banyak drama jepun yang aku dah tengok. Overall drama-drama jepun yang aku tengok ni best2 belaka. Memang layanlah. Tapi ni lah 10 drama-drama yang aku rasa memang giler best.

1. ROOKIES

Drama ni berkisarkan tentang sukan besbol. Kelab besbol Sekolah Tinggi Futamokagawa telah di band selama setahun kerana menimbulkan pergaduhan semasa perlawanan. Ramai ahli kelab yang di buang. Cuma ada beberapa saki baki yang masih belum dapat di buang oleh pengetua sekolah. Memang sebuah dramatik yang dramatik dan kelakar. Drama ni banyak memberi kesan yang mendalam. Banyak aksi-aksi bergaduh macam cerita crows zero tapi tak de la melampau sangat. Ramai member2 aku suka tengok drama ni sampai menangis. hehehe... Aku dah tengok 7 kali drama ni. Memang tak boring.
Pupolarity (mysoju.com) : 3 bintang
Viewship rating (Japan) : 14.8%
My rating : 10/10
Awards
58th Television Drama Academy Awards: Best Drama
58th Television Drama Academy Awards: Best Actor - Sato Ryuta
58th Television Drama Academy Awards:
Best Supporting Actor - Ichihara Hayato 58th Television Drama Academy Awards: Best Theme Song - Kiseki
58th
Television Drama Academy Awards:
Special Award - Nikogaku Nine
13th Asian Television Awards: Highly Commended in the Best Drama Series Category

2. HANAZAKARI NO KIMITACHI E Drama ni memang happening giler. Dah tengok??? Perghh... layan seh. Sebab pe? Drama ni lawak sangat. Bertemakan kehidupan pelajar sekolah tinggi lelaki. Namun begitu, ada seorang budak perempuan, Ashiya Mizuki menyamar jadi pelajar lelaki sebab dia minat kat seorang budak lelaki, Sano Izumi. Izumi dah berhenti menjadi atlit lompat tinggi akibat cedera dalam satu insiden melibatkan Mizuki. Drama ni lain daripada yang lain. Walaupun kadang2 ada lawak cam bodoh je, tapi kelakar. Memang kalau tengok ketawa sampai keluar anak tekak la.. hahaha.
Popularity (mysoju.com) : 5 bintang
Viewship rating (Japan) :17.3 %
My rating : 9.5/10
Awards
54th Television Drama Academy Awards: Best Drama
54th Television Drama Academy Awards:
Best Actress - Horikita Maki
54th
Television Drama Academy Awards:
Best Supporting Actor - Ikuta Toma
TVnavi Magazine 2007 Drama Awards:
Best Supporting Actor - Oguri Shun

3. GOKUSEN

Drama ni ada 3 season. Sumua season best. Cerita tentang cucu perempuan keluarga Yakuza menjadi cikgu sekolah tinggi. Tapi malangnya dia dapat kelas budak-budak nakal dan samseng. Walaubagaimanapun cikgu ni, Yamaguchi Kumiko berjaya berjaya mendidik budak-budak nakal ni menjadi orang yang berguna. Banyak aksi gaduh2 dalam drama ni tapi tak real macam drama Rookies. Bagi aku season 2 yang paling menarik sekali. Drama ni memang popular kat Jepun. Baru2 ni baru keluar movie Gokusen kat Jepun.
Popularity (mysoju.com) : 4 bintang
Viewship rating (Japan) : season 1 17.43%, season 2 27.8% & season 3 22.5%
Myrating : 9.5/10
Awards
Season 1
33rd Television Drama Academy Awards:
Best Actress - Nakama Yukie
33rd Television Drama Academy Awards:
Best Supporting Actor - Matsumoto Jun
Season 2
44th Television Drama Academy Awards:
Best Drama
44th Television Drama Academy Awards:
Best Actress (Nakama Yukie)
44th
Television Drama Academy Awards:
Best Supporting Actor (Kamenashi Kazuya)
Season 3

57th Television Drama Academy Awards:
Best Actress: Nakama Yukie

4. HANA YORI DANGO

Drama Jepun pertama yang aku minat. Mula2 member aku yang recommend drama ni. Masa tu aku x brape minat sangat. Tiba2 satu ketika,terlintas lak rasa nak tengok drama ni. Baru sekali tengok terus melekat tengok cerita ni. Tak puas tengok season 1, aku beli season yang kedua lak. Drama ni romantik komedi. ala2 drama meteor garden macam dram korea ngan taiwan. Tapi ramai yang cakap meteor garden versi Jepun ni paling best antara meteor garden versi korea ngan taiwan.
Popularity (mysoju.com) : 5 bintang
Viewship (Japan) : season 1 19.3% & season 2 21.7%
Myrating : 9.4/10
Awards
season 1

47th Television Drama Academy Awards: Best Actress (Inoue Mao)
47th :
Television Drama Academy AwardsBest Supporting Actor (Matsumoto Jun)
season 2

52nd Television Drama Academy Awards: Best Drama
2007 Annual Drama Grand Prix Awards:
Best Supporting Actor - Oguri Shun
16th Hashida Awards:
Rookie of the Year - Oguri Shun for 'Hana Yori Dango 2'
16th Hashida Awards:
Rookie of the Year - Inoue Mao for 'Hana Yori Dango 2'
10th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Jan-Mar 07)
: Best Drama
10th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Jan-Mar 07):
Best Actress - Inoue Mao
10th
Nikkan Sports Drama Grand Prix (Jan-Mar 07):
Best Supporting Actor - Matsumoto Jun

5. YAMADA TARO MONOGATARI

Aku tak sangka pulak drama ni best. Mula2 tu saja je tengok kat mysoju.com. Baru tengok episod 1 je dah best. Esoknya aku terus beli dvd drama ni. Drama ni mengisahkan kisah hidup Yamada Taro. Seorang yang miskin tetapi di salah anggap anak orang kaya yang ternama. Pelajar paling pandai di sekolah, kat dalam kelas sering kali tidur. Ada seorang pelajar perempuan minat kat Yamada ni tapi dia suka berangan yang tak masuk akal. Overall drama ni memang lawak.
Popularity (mysoju.com) : 4 bintang
Viewship (Japan) : 15.2%
Myrating : 9.2/10
11th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Jul-Sep 2007): Best Actor - Ninomiya Kazunari

6. KUROSAGI

Dah lama aku nak tengok drama. Mula2 aku keliru dengan dia punya trailer kat youtube, lebih kurang macam drama Ryusei No Kizuna. Baru2 ni member aku bagi dvd drama ni dan aku pon tengok la. Memang best drama ni. Overall jalan cerita agak serius, jarangla dia buat lawak. Cerita ala2 detektif conan, lebih kurang macam tu la. Banyak unsur2 suspen. Kadang2 touching. Episod terakhir cerita ni memang touching habis. hehehe
Popularity (mysoju.com) : 4 bintang
Viewship (Japan) : 15.67 %
Myrating : 9.0/10
Award
49th Television Drama Academy Awards : Best Supporting Actress (Horikita Maki)

7. ONE LITRE OF TEARS

Drama ni kalau tengok, confirm nangis. Berdasarkan kisah benar yang berlaku di Jepun. Diadaptasi daripada diari pesakit kanser tulang kat Jepun yang telah meninggal dunia akibat penyakit ini. Dalam kisah ni menceritakan seorang budak perempuan bernama Aya yang berusaha melawan penyakit kanser tulang yang dialami hinggalah ke akhir hayatnya.
Jalan cerita ni memang boleh buat orang menangis. Ramai member aku yang nangis tengok cerita ni. Yang lelaki pun nangis sekali tengok cerita ni. Dulu drama ni pernah disiarkan di 8Tv.
Popularity (mysoju.com) : 5 bintang
Viewship (Japan) : 15.7%
Myrating : 8.9/10


8. IRYU (TEAM MEDICAL DRAGON)

Sungguh tak suka drama ni pon best jugak. Sebelum ni member aku yang bagi drama ni kat aku. Tapi masa aku x layan drama yang bertemakan doktor dan bedah2 ni. Tapi bila aku dengar ramai yg cakap drama ni best, aku pon try tengok. Memang best drama ni. Rugi sape tak tengok. Drama ni mengisahkan sekumpulan doktor bedah yang berjaya melakukan batista operation kepada seorang bayi yang pertama di Jepun. Macam2 cabaran doktor ni nak buat pembedahan yang pertama kali dilakukan di Jepun. Drama ni aku baru tengok season 1, season 2 belum tengok lagi.
Popularity (mysoju.com) : 2 bintang
Viewship (Japan) : 14.75 %
Myrating : 8.8/10
49th Television Drama Academy Awards:
Best Drama
49th Television Drama Academy Awards:
Best Musical Arrangement, Kono Shin
49th Television Drama Academy Awards:
Best Director, Kubota Satoshi

9. RYUSEI NO KIZUNA

Drama ni berdasarkan novel terlaris di Jepun. Mengisahkan kehidupan 3 beradik yang berusaha menjejaki pembunuh ibubapa mereka selepas 14 tahun. Disebabkan pihak polis gagal menyelesaikan kes tersebut, lalu mereka bertindak sendiri. Tanpa mereka sangka polis yang mereka percayai selama ni adalah pembunuh yang dicari. Sebuah drama yang dramatik, komedi kadang2 relax. Aku tengok trailer drama ni seakan-akan sama dengan drama kurosagi. Jalan cerita yang menarik sekali.
Popularity (mysoju.com) : 4 bintang
Viewship (Japan) : 16.3%
Myrating : 8.5/10
Awards

59th Television Drama Academy Awards:
Best Drama
59th Television Drama Academy Awards:
Best Actor - Ninomiya Kazunari
59th Television Drama Academy Awards:
Best Supporting Actress - Toda Erika
59th Television Drama Academy Awards:
Best Scriptwriter - Kudo Kankuro
59th Television Drama Academy Awards:
Best Directors - Kaneko Fuminori, Ishii Yasuharu
59th Television Drama Academy Awards:
Best Theme Song - Beautiful days
12th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Fall 2008):
Best Drama
12th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Fall 200
8): Best Actor - Ninomiya Kazunari 12th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Fall 2008): Best Supporting Actor - Nishikido Ryo
12th Nikkan Sports Drama Grand Prix (Fall 2008): Best Supporting Actress - Toda Erika

10. ATASHINCHI NO DANSHI

Drama yang baru tamat di Jepun pada 23 Jun 2009 yang lalu. Heroin drama ni Hirokita Maki yang pernah berlakon dalam drama Hanazakari no Kimitachi e dan Kurosagi. Drama lawak santai. Mengisahkan tentang anak-anak Shinzo. Hanya 2 orang adalah anak kandung Shinzo manakala 4 orang lagi adalah anak angkat. Macam2 ragam anak2 Shinzo ni, mula2 mereka tak bersatu. Dah bermacam-macam cabaran yang mereka tempuh, akhirnya mereka bersatu.
Popularity (mysoju) : 5 bintang
Viewship (Japan) : 10.8%
Myrating : 8.1/10

Buat masa ni, inilah drama yang aku rasa terbaik punya. Korang kalau belum tengok lagi, try la tengok sekali.

Sumber; www.mysoju.com & wiki-adicts.com

7 comments:

  1. No beach boys? r u kidding me

    ReplyDelete
  2. dia sruh ang boh gmbaq just kidding..habaq kt dia yg tu bukan drama jepun mangkaq

    ReplyDelete
  3. my bos my hero,one pound gospel,densha otoko,bloody monday,attention please,engine.tengok x lg..kalo x cer tgk cer tgk..rugi kalo x tgk trutama skali bloody monday

    ReplyDelete
  4. rich man poor woman skrang nie terbaik

    ReplyDelete
  5. Pride? Engine? Serious best!Bloody monday pun best!

    ReplyDelete
  6. dragon zakura, hero, CHANGE, hana yori dango pon best gak

    ReplyDelete
  7. Da tgk Rookies... mmg best sgt.. thx sbb sharing..sbb bca kt sni la bru th cite Rookies tuu... :)

    ReplyDelete