Tuesday, 26 June 2012

One Litre of Tears ~ Drama 'touching' paling best setakat ini~

Ichi rittoru no namida (One Litre of Tears)
Konnichiwa.. pernah tengok cite 'One Litre Of Tears'.. ni cite wajib tengok nih.. ahah.. Drama ni adaptasi daripada kisah benar seorang gadis, Aya yang menghidapi penyakit spinocerebella degeneration.. penyakit ni jarang2 skali berlaku.. jadi atas semangat gentar Aya mengharungi kehidupannya telah menjadikan satu iktibar pada semua.. maka terhasil lah sebuah drama 'Ichi Rittoru no Namida' (One Litre of Tears)..

Buku 'A Diary with Tears'
Sebelum terbitnya drama nih pada tahun 2005,, buku hasil catatan harian Aya yang bertajuk 'A Diary with Tears' telah diterbitkan lebih awal iaitu pada 25 Februari 1986.. 2 tahun sebelum Aya meninggal dunia (1988).. Diari ni adalah catatan harian Aya berdasarkan pengalaman hidupnya.. buku diari ni mendapat sambutan hangat di Jepun dan di luar Jepun seperti USA.. kalu korang nak baca buku diari Aya yang telah di translate dalam bahasa inggeris boleh la ke link ni--->http://diaryofaya.blogspot.com/    ..

Kisah sedih Aya kemudiannya dijadikan dalam bentuk filem yang diterbitkan pada 10 Februari 2005.. hmmm.. yg movie aku xpenah tengok lg.. xtaw la best ke x..

Kemudiannya,, pada bulan Oktober 2005,, drama 'One Litre of Tears' diterbitkan dimana Fuji Tv menjadi penyiar rasmi drama ini.. disebabkan sambutan yang baik daripada penonton2 di Jepun.. drama ni kemudiannya di pertontonkan secara rasmi di 7 buah negara Asia lain iaitu Hong Kong, Taiwan, Thailand, Filipina, Indonesia, Singapura dan juga Malaysia... kalu korang ingat, pada tahun 2007,, drama nih pernah di siarkan di 8Tv.. huhuhu.. sehingga kini drama ini adalah antara drama yang paling best dan menjadi ingtan ramai.. sume org yg tengok drama ni mesti nangis punyer lebih2 lagi pompuan.. hik3x~ .. errrr.. aku nangis sikit je... heeee xP...



 Di sebalik kisah sedih Aya,, dalam drama ni diselitkan dengan percintaan Aya dengan Asou yang dibintangi oleh aktress popular Sawajiri Erika (sbg Aya) dengan aktor popular Nishikido Ryo (sbg Asou).. Asou ni pelik.. nampak sombong.. tapi Asou banyak mengambil berat pasal Aya.. Hubungannya dengan Aya semakin rapat selepas cinta Aya ditolak oleh senpai yang diminati Aya disebabkan kesihatannya yang semakin teruk..



 lagu tema cite nih.. konayuki by remioromen.. pehh layan lagu nih... memang kene dengan tema drama nih .. ahah.. ade lagi satu lagu remioromen yang menjadi lagu khas salah satu episod drama ni.. x ingat episod bape.. tapi lagu ni dijadikan dalam versi koir.. layan gak



untuk ending.. lagu pon layan jugak ^^..



 Kesimpulannya,, drama One Litre of Tears adalah antara sebuah drama jepun yang terbaik.. sarat dengan pengajaran dan iktibar.. sesiapa yang menonton mesti 'touching' punyer lah ^^.. rasenye belum ada drama2 lain yang 'touching'nye setanding dengan drama nih.. hihi.. ok.. jya ne! =P

2 comments:

  1. huhu..aku bru je nk lyn cite ni..memg btul lah ape yg kO tlis psl cite ni..sdih sje..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sedih mmg sedih.. tp best giler

      Delete